Knippen en plakken zonder appel

“Oh leuk, gaan we knutselen?” Nee, nietsvermoedende HAN student, we gaan hier zeker niet knutselen, wij leren jullie vandaag ontwerpen. En ja, dat doe je met papier, schaar en lijm.

Op donderdag 5 maart kregen wij 60 studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen op bezoek. Samen met hen verkenden wij de voordelen van analoog ontwerpen.

Ontwerpen in de computer is vaak een kwestie van keuzes maken: welk formaat, welk lettertype en welke kleuren kan ik het beste gebruiken? Het is een ‘multiple choice’ aan ontwerp-keuzes, waar je kiest tussen een aantal voorgeprogrammeerde opties.

Wanneer je offline begint met een blanco wit vel, dan start je met een open vraag. Je wordt gedwongen om vrij na te denken over hoe het verhaal het best vertelt kan worden. Hierin word je niet beperkt door wat er al is. Ook bij het bepalen van bijvoorbeeld een lettertype, word je met een leeg vel uitgedaagd om eerst na te denken over wat je ermee wilt vertellen. Wat moet het uitstralen? Hoe ziet dat eruit? Als je begint met wat een lettertype moet vertellen, merk je al snel dat er nooit een lettertype is die precies dat doet. Hetzelfde geldt voor het zoeken van beelden op Google. Maak je eigen beelden, want de plaatjes op Google zeggen nooit precies wat jij wilt zeggen.

DSC_8265

Na deze introductie over het belang van analoog beginnen, gingen we door met ons pleidooi. Als ontwerpers van Dik&Stijlloos beginnen wij nooit in de computer. Daarnaast zorgen we er voor dat er vrijwel altijd analoge elementen in onze ontwerpen zitten. We geloven dat er op die manier meer ziel, lagen en handschrift in je werk komt. Wanneer je een letter ‘e’ in de computer tikt, kun je deze duizend keer herhalen en is hij iedere keer weer exact hetzelfde. Als je hem zelf schrijft, lukt het nooit om nog eens precies dezelfde letter te schrijven. Hij is altijd anders, altijd uniek. Jouw persoonlijke handschrift zit erin. Letterlijk letter-lijk.

DSC_8141

Wij stelden de studenten de vraag: wat is jouw persoonlijke ik? Wat is jouw handschrift? Wat wil je vertellen? Hoe vertel je dat het best? We gaven ze een aantal boeken, kranten, posters, papier, scharen en Pritt. We vroegen hen om hun verhaal door middel van deze tools te versterken in een krachtig grafisch beeld. Vrijwel alle leerlingen waren gewend om meteen in de computer te duiken. Knippen en plakken werd vooral geassocieerd met knutselen. Echte ontwerpen zijn er dan ook niet uitgekomen, maar toch ontstonden er verrassende details, die esthetisch mooi zijn en een goede basis kunnen zijn voor een sterk ontwerp. Al met al een leerzame dag. Ook voor onszelf.

Foto 3


© 2016 Dik&Stijlloos